stobesultan commented on a list

"Kiitos peukutuksesta, propsit takaisin Kuvaputkesta jonka lukijakuntaan kuulun! Joo sain aikaiseksi Criterionin hommaamisen ja siitä kostautui aikamoinen elämänpilaaja, kun yhtäkkiä kaikki pitk"
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
27.3
Intia/S.Ray
Muodollisesti täydellisessä mutta sisällöllisesti vajaavaisessa novellissa bustataan kusettavaa pyhää miestä. Kestoa oli sopivasti kutakuinkin tunnin verran.
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
26.3
Ghana
Välipalana katsoimme Akosua Adomo Owusun lyhärin, jossa kuvattiin 10 minuuttia hylättyä maauimalaa. Elokuvan väitetään inspiroituneen Drexciya-teknoduon ympärilleen luomasta afrofuturismia ja atlantis-myyttiä sekoittavasta todella mielenkiintoisesta mytologiasta. Drexciyaa ei elokuvassa kuulla, eikä bändistä inspiroitumista mielestäni myöskään nähdä. Koko homma tuntuu todella päälleliimatulta. Pari kivaa kuvaa ja lopussa kuultava hyvä biisi (ei kuitenkaan Drexciyan biisi) pelastavat tämän kiasmalyhärin tämän juntin yhden tähden tuomiolta.
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
26.3
Kim Jee-won/Etelä-Korea
Hullunkurinen perhe pyörittää syrjäistä vuoristomotellia. Ongelmana se, että harvat asiakkaat tuppaavat kuolemaan. Vauhdikkaasti etenevässä mustassa komediassa on hyvä tunnelma, hyvää näyttelemistä sekä lähinnä länsimaalaisesta populaarimusiikista koostuva menevä soundtrack. En muista oliko Miiken versio aiheesta parempi taikka huonompi.
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
25.3
Ranska/Guitry
Guitryn kerronnallisesti kikkailevassa, modernistisessa veijaritarinassa kukaan muu ei pääse ääneen kuin hän itse. Se ei haittaa, mielestäni hän ei ole lainkaan ärsyttävä.
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
25.3
NL/Eisenstein
Spede Pasanen, joka onkin Stalin, seisoo kahareisin Peipsijärven jäällä Äiti Venäjän lukkona. Pyhä Saksalais-Roomalainen Keisarikunta pysähtyy Venäjän porteille. 30-luvun kytöpalon ollessa juuri räjähtämäisillään Eisenstein teki uhittelevan stalinistisen sotaelokuvan Aleksander Nevskistä. Elokuvasta muistetaan ansaitusti vaikutusvaltainen mylly järven jäällä sekä Prokofjevin soundtrack. Kuvaus on myös jyrkkine sommitelmineen suurin piirtein komeampaa kuin mikään ikinä. Hymy oli herkässä kun vauva heitettiin rovioon ja pappi sohii ristinmerkkiä, myös groteskit, surrealistiset asusteet kiinnittivät huomion. Harmi vain että puolivillaiset juonentyngät, lepsu mukahassuttelu sekä yletön miekankalistelu saivat lähinnä haukottelemaan. Komea, väkevä elokuva missä ei tapahdu yhtään mitään.
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
25.3
Japani/Ichikawa
Ruumiskasojen keskeltä havahtuu harpunsoittaja, sotilas. Japani on antautunut, hänen yksikkönsä on vankileirillä. Munkiksi naamioituneena mies aloittaa vaelluksen läpi raunioituneen Burman, liejun ja kuumuuden, lojumaan jätettyjen japanilaissotilaiden ruumiiden. Matkan varrella mies tulee uskoon. Ei salamana taivaalta kuten tiellä Damaskokseen vaan matkan mittaan, sen myötä, matkalla, matkassa. Enemmän kuin mitään haluaisi harpunsoittaja takaisin yksikkönsä luo ja yksikönsä mukana kotiin rakkaitten luo rakentamaan uutta Japania pölyn, tuhkan ja häpeän keskeltä. Mutta mutaisille rannoille mädäntymään jätetyt ruumiskasat eivät jätä häntä rauhaan. Hänen on jäätävä, miehet on haudattava. Ystävät ja toverit lähtevät laivalla Japaniin. Harpunsoittaja jää valitsemalleen tielle, kurjaa ja kivistä polkua yksin taivaltamaan.
Pasifismin ja uskoa käsittelevän elokuvan klassikko Burmalainen Harppu sanoo kuin sanookin molemmista aiheista suurin piirtein kaikein. Elokuvassa on sellainen ison, rehdin klassikon vastaansanomaton aura, jolla se puskee itsensä yli paatoksellisten tai kliseisten kohtausten suvannon. Kuvaus on upeaa, musiikki myös. Alun kohtaus jossa brittien ja japsien taistelu kääntyykin virrenveisuuksi soitti sieluni säikeitä.
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
24.3
Yhdysvallat/Wyler
Kolme kummisetää -tarinassa kolme karskia pankkiryöstäjää pakenee halki autiomaan. Keskeltä hiekkaa ja pölyä löytyy synnyttävä äiti, joka kuolee, mutta vauva selviää. Vesivarannot käyvät vähiin, kuuma hiekka pöllyää ja viimeisiä vetävät pankkirosvot ottavat uuden elämän kontolleen. Wylerin loistavassa varhaisessa äänilänkkärissä on kaikin puolin suoraviivainen ja karski meninki. Elämän tosiasioita katsellaan silmästä silmään. Toisaalta elokuva on täynnä loistavaa läpänheittoa, härskejä vitsejä ja sekä nokkelia gägejä. Esimerkiksi pankkia ryöstäessään eräs roistoista haroo pankkikonttorin tiskillä saappaallaan tyhjää etsiessään baaritiskiltä tuttua jalkakaidetta. Palavasilmäinen Charles Bickford on pääroolissa loistava. Taustamusiikkia katsomassani versiossa ei kuulla lainkaan, mikä tiukentaa tunnelmaa entisestään. Pelkistetyssä hieman yli tunnin mitassa harhailu autiomaassa kasvaa vanhatestamentilliseksi vertauskuvaksi elämästä itsessään ja sen valinnoista.
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
24.3
Yhdysvallat
Kankea baptistimoraliteetti, jossa piru kiusaa rajatilassa vellovaa hurskasta naista, mutta tiedämme kuitenkin miten tässä käy, sillä nainen on hurskas kuin mikä. Gospel kuulostaa hyvältä.
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
24.3
Iran/Makhmalbaf
Agnostinen Makhmalbaf keskustelee Baha'in puutarhassa ateistisen poikansa kanssa uskonnosta ja kuvailee kukkasia, lintuja mitä lie. Baha'i on uskonlahko ja ilmeisesti jonkinlainen esoteerinen, hyväntahtoinen yritys luoda rakkaudelle pohjaava symbioosi maailman valtauskonnoista. Harmi vain että kaikki dokumentissa esiintyvät Baha'it vaikuttavat enemmän tai vähemmän tärähtäneiltä. Baha'in puutarha sijaitsee Israelissa ja tämän turistimatkansa vihollisen luo tähden Makhmalbafeille langetettiin kuolemantuomio poissaolevina. Outo maailma.
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
23.3
Sembene/Senegal
Afrikkalaisen elokuvan kummisedän elokuvassa pureudutaan Afrikan Ongelman ytimeen: erisorttisiin kolonialismeihin. Ceddossa on niin valkoisia kuin mustia orjakauppiaita kuin kristittyjä ja islamistisia seremenioita savannilla. Tulokasuskonnot uhkaavat paikallista elämänmenoa ja osa opportunistisista kyläpäälliköistä vehkeilee valloittajien kanssa. Lopulta muslimit aloittavat jihadin, teurastavat kristityn lähetyssaarnaajan ja alkavat kastaa paikallisia muhamettilaisin nimin. Loppuhuipennuksessa tarinan keskiössä ollut prinsessa Afrikka palaa kotiinsa, teurastaa imaamin ja palauttaa asiat raiteilleen. Vain toviksi kuten me jälkiviisaina tiedämme. Kiinalaiset vaanivat jo savannin reunalla.
Sembene Ousmanen Ceddo on tärkeä ja mielenkiintoinen elokuva. Se on myös raskaasti ylipitkä. Kaksi tuntia huutamista kylän tuulisella keskusaukiolla ei vierähdä kovinkaan mukavasti, olkoot sisältö poliittisesti vaikka kuinka kiinnostavaa. Kyllä Isä Osaa -tv sarjan sekä John Lurien mieleentuova musiikki on kivaa kuunneltavaa. Olmimainen (ei Ermanno hehheh) kristitty sekä hitlermäinen imaami herättivät hilpeyttä.
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
22.3
Yhdysvallat/Vidor
Kammottavan epäkorrektilta nykyään vaikuttava Hallelujahin suomennos Neekeriromantiikkaa (huom! vuodelta 1929) onkin aika osuva (huom! vuodelle 1929). Vidorin elokuva, joka kaiketi on ensimmäinen suuren studion elokuva jossa kaikkia osia näyttelee musta näyttelijä, on vielä oikeammin Neekeriromanssi. Neekeri kuin negrospirituaalin etuliitteenä, sekä romanssi merkityksessä pieni lyyriseeppinen runo. Tarina on romanssi sekä etelän peruskertomus: puuvillapelloilla työskentelevä päähenkilö ryyppää ja uhkapelaa itsensä turmiolle (naisen viettelemänä), kääntyy uskoon ja alkaa saarnamieheksi, ajautuu taas turmiolle (naisen viettelemänä) ja lopulta nousee kiirastulestaan uutena vanhana miehenä, palaa kotiin perheensä, oikean elämän luokse. Hauskana vivahteena elokuva tuntuu kohtelevan saarnamiehen uraa samanlaisena hullutuksena kuin ryyppymiehen uraa. Lopun kohoaminen kirkkauteen ei ole paluu hurmokselliseen uskoon vaan paluu juurille, perheen luo.
Mm: mestarillisen Kansan Miehen ohjanneen Vidorin myötäelävä ote romanssiinsa tuo mieleen runollisen realismin. Näyttelijät (varsinkin vamppia näyttelevä Nina Mckinney) ovat kelpoja ja negrospirituaalit aina yhtä loistavaa musiikkia. Toisaalta, Hallelujahissa ei ole mitään hirveän erityistä tai mieleenpainuvaa jos historiallista merkittävyyttä ei lasketa. Niin, ja siitä historiallisesta merkittävyydestä - Hallelujahia on revisionistissa arvioissa syytetty rasismista, haitallisten stereotyyppien jos ei nyt luomisesta niin ainakin uusintamisesta. Väitteessä saattaa olla perää, mutta haluaisin huomauttaa että maalaisväestö kuvattiin aikansa valtavirtaelokuvissa samanlaisina määkivinä tolloina tai simppeleinä ja suoraselkäisinä ideaaleina ihonväristä riippumatta. Lisäksi moniulotteisten henkilökuvien vaatiminen romanssilta on jokseenkin ristiriitaista.
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
22.3
Yhdysvallat/Dieterle
Hollywoodinnos Faust-legendasta löi aivan puun takaa kanveesiin. Murnaun Faustissakin esiintynyt, vaarallisen vasemmalla ollut taiteilijaemigrantti Dieterle ohjasi New Hampshiren maaseudulle sijoittuvan ilottelevan, maagisen, eskpressionistisen, sadunomaisen Faust-mukaelman. Pökkelö rehupuntti myy sielunsa Saatanalle seitsemästä onnen vuodesta ja turmeltuu vuosi vuodelta pinnallisemmaksi, turhamaisemmaksi ja ahneemmaksi. Elokuvan Saatana on ehkä elokuvahistorian hienoin. Metafyysistä pahaa edustavan vanhan vihtahousun sijaan elokuvan perivihollinen, kutsumanimeltään Mr. Scratch, on kansantarumainen veijari, hassutteleva trickster, ilkeä pikku pirulainen. Roolin vetää Walter Huston häkellyttävän hienolla otteella, jossa hahmo on yhtäaikaa paha ja pirullinen sekä hassu ja sympaattinen. Hustonin maneereissa piruna on niin paljon samaa kuin Daniel Day-Lewiksellä There Will Be Bloodissa että olen varma Mr. Scratchin (Sierra Madren Huston nyt ainakin tiedetysti oli) olleen vaikuttimena Daniel Plainviewille.
Kerronta on kevyen kuplivaa kuin lasillinen samppakaljaa. Kohtaus seuraa toista ja vuodet vierivät juuri sopivalla, koukuttavalla tahdilla. Elokuva tasapainottelee juuri oikeansävyisenä niin, että sielun myymisen helvetilliset seuraukset tuntuvat oikeasti raskailta, mutta paatoksellisuus tai saarnavuus vältetään. Elokuvan tunnelma on lähellä kuumehouretta. Aika kulkee hieman miten sattuu, tämän- ja tuonpuoleisen rajat lepattavat epäselvinä auki. Kuvasto on välillä kuin 20-luvun alun Saksasta, Mr. Scratchin saapumista merkkaava ulina kuin Salaisista Kansioista.
Loppuhuipennuksessa varsinainen amerikkalainen ihannepoliitikko, juureva republikaanilakimies (nimihenkilö Daniel Webster) argumentoi Amerikan idean puolesta Mr. Scratchin juonia vastaan tuonpuoleiselle tribunaalille (aihe tuntui olevan muodissa näihin aikoihin). Sielu saadaan pelastettua ja maalais-Mefisto palaa lykkimään lantaa. Erikoisena kommervenkkinä kaiken republikaanipaasauksen jälkeen päähenkilön paluu ruotuun manifestoituu sillä, että hän liittyy seudun farmarien yhteiseen vilja-aittaan. Aika punaisen kuuloista...
4 years ago
stobesultan added 1 item to Elokuvat 2021 list
21.3
Yhdysvallat
Ihminen taipuu moneen jotta kokisi tulevansa rakastetuksi.
Kuin Putouksesta revittu latinorakastaja ja tuhti katkera hoitaja hurmaavat ja murhaavat lemmenkipeitä mummoja oopperaohjaaja Leonard Kastlen ainoassa elokuvassa, mustassa ja rähjäisessä Bonnie ja Clyde -variaatiossa. En ole koskaan pitänyt Arthur Pennin Bonnie ja Clydesta. Vuosikausien odotuksen jälkeen sain mahdollisuuden katsoa Kuherruskuukausmurhaajat ja tästä pidin kovasti. Inhorealismin puolelle lipsahtelevassa elokuvassa rikollisuutta ei kullata romantiikalla. Murhat tapahtuvat arkisesti ja siten hyvin ahdistavasti. Kaiken realismin vastapainoksi elokuvassa on miellyttäviä melodramaattisia välkähdyksiä: Mahler räjähtelee silloin tällöin soimaan kuin jollain Bressonilla ikään, dramaattisessa dialogissa pysytään perusasioiden äärellä ja Tony Lo Biancon latinorakastaja on kaikessa kliseisyydessään kuin jostain puskafarssista revitty.
4 years ago